Halsband LängderHalsband Längder

Pärlhalsband har ett alldeles eget vokabulär för att beskriva längden på halsbanden. Dessa namn kommer troligen från hur halsbanden bars och vid vilka tillfällen. Traditionellt så skulle en aftonklänning med en viss skärning kombineras med ett pärlhalsband av en viss längd, dock har vi i moderna tider kastat av oss alla sådana måsten och blandar idag friskt beroende på humör, klädsel, mode och tillfälle. Pärlhalsband görs dock fortfarande i de traditionella längderna så är du intresserad av att veta lite mer om historien bakom eller du bara är tveksam till vilken längs du skall välja så läs gärna vår lilla guide nedan. Längderna är ungefärliga och hur ett halsband sitter varierar naturligtvis från person till person, men vi hoppas att det kan vara till lite hjälp.Collar 25-33cm (10-13")

I direkt översättning alltså "krage". Denna typen av halsband är ofta flerradiga och sitter tätt kring halsen. Ofta ihopblandat med choker..Choker 35-41cm (14-16")

Ja hur översätter man Choker utan att låta morbid :) En choker skall alltså inte som namnet antyder kväva dig utan det skall sitta precis där halsen slutar strax ovanför nyckelbenen.Princess 43-48cm (17-19")

Princess längd är den vanligaste längden på halsband som passar både djupa urringningar och kläder med högre halslinje. Denna längd hamnar på eller strax under nyckelbenen. Är du tveksam om längden så är det ett halsband i Princess längd du bör välja. Enligt tradition så är just 18 tum den idealiska längden på ett pärlhalsband dvs ca 45-46cm.Opera 70-90cm (28-35")

Ett halsband i opera längd bars traditionsenligt till aftonklänningar men har i modern tid också blivit populärt till mer informella kläder. Ett halsband i denna längden kan bäras som enkelradigt eller om det läggs två varv kring halsen så blir det en dubbelradig choker. Ett annat populärt alternativ är också att slå en lös knut på halsbandet vid halslinjen. Ett halsband i Opera längd slutar ungefär vi bröstbenet precis under bysten.Rope & Lariat >115cm (>45")

Rope & Lariat är båda egentligen bara långa strängar med pärlor som viras eller knyts runt halsen efter smak och tycke. Har man en klänning med bar rygg så kan ett Rope eller Lariat halsband knytas runt halsen och ändarna hänga ner på ryggen för att accentuera den lågt skurna klänningen. Kombinationerna är naturligtvis oändliga. Skillnanden mellan Rope och Lariat då...jo ett Rope kan ha ett eller flera lås så att den kan delas upp i ett antal olika hals och armband medan ett Lariat aldrig har några lås. Lariat är förresten ett annat namn för lasso vilket antagligen anspelar på längden samt att det loopades runt halsen ett antal gånger. Visste du förresten att Coco Chanels favorit var just pärlhalsband i Rope längd.Meny

Settings

Click for more products.
No produts were found.

Create a free account to save loved items.

Logga in

Create a free account to use wishlists.

Logga in